Какво представляват брекетите - видове

август 15, 2015, Индивидуална практика Др Светлана Златева

Изкривени зъби и неправилна захапка са проблем, който безпокои мнозина. Неправилно подредените зъби не са само козметичен проблем.

Те могат да доведат и до натрупване на плака, зъбен камък, а впоследствие до пародонтит и кървене на венците. Освен това неправилната захапка възпрепятства сдъвкването на храната и се появяват проблеми в храносмилането.

За изправянето на зъбите се използват два вида ортодонтски апарати - подвижни, или т. нар. шини и неподвижни - познати като брекети. Шините се поставят на деца, при които все още има млечни зъби, а брекетите са слагат обикновено след като са сменени млечните зъби с постоянни.


Какво представляват брекетите?

Брекетите са малки скоби, които се залепват с фотополимерно лепило върху всеки зъб. Поставен върху зъба, брекетът е пасивен. Във всеки брекет има улей, през който минава еластична дъга, която всъщност върви през цялата зъбна редица, или иначе казано през всеки улей на залепените по зъбите брекети. Тя е източник на сила. На нея е зададено определено изходно положение, което тя през цялото време се стреми да възстанови и правейки го, дъгата променя положението на зъба, за който е захваната – може да натисне зъба, да го изтегли или завърти. Еластичната дъга променя положението на всеки зъб в трите основни равнини и ги подрежда един до друг в зъбната редица. Дебелината и напречните сечения са различни – тънки, по–дебели, още по–дебели, кръгли, правоъгълни, квадратни и в различни етапи на лечение се сменят в зависимост от нуждата в момента и движението, което искаме да направим.

Колко вида брекети има?

Брекетите могат да бъдат външни - метални, естетични, полуестетични и вътрешни - лингвални.Между тях няма разлика в качеството на лечение и крайният резултат и пациентите сами избират кои предпочитат.

  • МЕТАЛНИТЕ БРЕКЕТИ са едни от най-популярните и са изключително здрави. Изработват се от различни сплави, могат да бъдат златни или сребърни.
  • ЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ са изработени от композитен материал. Те са по-малко забележими, защото са прозрачни и се сливат с цвета на зъбите. Не се оцветяват и не потъмняват с времето. Те могат да бъдат керамични, сапфирени и фиброгласни.
  • При ПОЛУЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ горната част е керамична и почти незабележима за останалите, а долната - метална. Това ги прави да изглеждат оптически по-малки от другите видове метални брекети.
  • ЛИНГВАЛНИТЕ БРЕКЕТИ се поставят от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими за околните.Обикновено са метални. При тях естетиката е много добра, но почистването им става по-трудно. Предпочитани са от по-възрастни пациенти и най-вече от публични личности.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com